De Twaalfde Man - vriendenkring FC Twente, maart 2022

17 INTERVIEW WWW.VRIENDENKRING-FCTWENTE.NL ▪ MAART 2022 ▪ SEIZOEN 2021/2022 ▪ DE TWAALFDE MAN verantwoordelijk voor de voeding en elke verandering betekent weerstand. Maar eerlijk gezegd vond ik het heel erg meevallen. Dat kwam onder meer omdat er veel jeugd in de groep zit. Maar ook de rest zag het wel als een positieve stap en als een verandering ten goede. Zo zei Joël Drommel een keer dat hij het wel prettig vond dat er voor hem werd opgeschept, omdat hij dan niet zelf hoefde na te denken over wat goed voor hem was. Er heerst hier geen zwaar regiem, maar het is wel aan mij om te beslissen wat de pot schaft. Spelers moesten er nog het meest aan wennen dat ze niet meer bij elke verjaardag taart krijgen.” Nog actief voor de wielerploeg, waar ze bijdroeg aan een innovatieve aanpak die later door de meeste teams werd gevolgd, werd ze gepolst door Roy Hoogeslag. Die ondersteunde met enkele andere sportartsen van Ocon ook de coureurs. “Roy had als hoofd van de medische staf al langer de wens om bij FC Twente voeding op de kaart te zetten en benaderde me. Ik had het zelf nog te druk met het wielrennen, maar liet hem weten dat ik wel wilde meedenken. Later bedacht ik me: ach, waarom zou ik het niet zelf doen? Met toen nog manager Ted van Leeuwen en trainer Gonzalo Garcia Garcia heb ik al wel een gesprek gehad, maar concreet is het pas echt geworden met de nieuwe technische staf onder leiding van Ron Jans.” “Ik heb wel gezegd dat ik niet iemand ben die maar een uurtje per week komt of die alleen probleemgevallen aangewezen wil krijgen. Het is namelijk niet alleen curatief, maar ook preventief. Ik werk bij FC Twente intensief samen met de koks Danny Lubbers en Johan Ferket. Zij maken een voorzet voor wat ze denken te gaan koken en ik kijk dan of het bij het type training van die dag past. Voor welke voeding je kiest hangt bijvoorbeeld af van de vraag of de groep één of twee keer op een dag traint of dat het een dag voor de wedstrijd is. We hebben daar een systeem voor gemaakt met kleuren. En afhankelijk van de doelstelling verdelen we de porties eten in S, M en L, mede omdat bijvoorbeeld de een in een fase van spieropbouw zit en een ander juist iets van zijn vetpercentage af moet hebben.” ‘Luxe hier is dat selectie behalve ontbijt hier ook de warme lunch nuttigt’ “Aan het begin is dat elk jaar best even een gepuzzel, maar door het seizoen heen doen zich geen grote veranderingen meer voor. Voor de competitie begint heb je het meeste werk, dan moet je iedereen ook goed doorgemeten hebben. De luxe hier is dat de selectie behalve het ontbijt ook de lunch bij de club nuttigt. Na de tweede training op een dag krijgen de spelers een extra herstelshake. Dan hebben ze al zeventig procent van de regie over de voeding voor elkaar. En de dag voor de wedstrijd verzamelen ze koolhydraten in de vorm van bijvoorbeeld een extra smoothie. De maaltijd voor de wedstrijd is relatief eenvoudig: veel koolhydraten, een klein beetje eiwit en beperkt vetten.” Voor de spelers moet het best even wennen zijn geweest, zo’n voedselgoeroe die ze voorschrijft wat ze wel en niet in de mond mogen stoppen. Titia van der Stelt: “Er was eerder niet echt iemand Ze neemt Lazaros Lamprou, vorig seizoen huurling in Enschede, als voorbeeld. “Lazaros had er moeite mee voor zichzelf te zorgen. Hij zat in een stad die hij niet kende, sprak de taal niet en het was ook nog eens coronatijd. Aan hem hebben we daarom veel aandacht besteed. En ook mensen in revalidatie geef je extra zorg. Je wilt gewoon alle omstandigheden ideaal hebben.” “We hebben met Gijs van Helvoort een goede mental coach. Als vrouw geef je ook wat tegengeluid aan de mannenwereld. Dat levert bij Twente geen probleem op. Iedereen is heel lief en attent naar mij Titia van der Stelt: “Spelers moeten er nog het meest aan wennen dat ze niet meer bij elke verjaardag taart krijgen.”

RkJQdWJsaXNoZXIy ODM1NjU=